Is jezelf straffen (ook) karma?

Jezelf straffen, iedereen doet dat wel eens, misschien omdat je net iets te veel ongezonde dingen hebt gegeten, een foutje hebt gemaakt of misschien wel omdat je eerder iets deed, waar je nu spijt van hebt?


Linksom of rechtsom is het gevoel van jezelf te willen afstraffen vaak gerechtvaardigd, maar niet waarom jij denkt.

Dat leg ik je deze keer uit!



Jezelf straffen kan op alle niveaus gebeuren, van dat ongezonde eetpatroon, niet op tijd je werk af krijgen of misschien wel diep door het stof gaan omdat je nu inzichten hebt over iets wat je hebt gedaan, wat je eigenlijk niet had moeten doen?
Ik snap het, laat ik daar eventjes mee beginnen, waarom? Hier mijn ervaringen:

Ik zie jezelf straffen in 3 tijden:

Nu straffen voor eerdere acties (karma)
Nu straffen voor huidige acties (directe karma)
Nu straffen voor toekomstige acties (zelf sabotage)

Karma:
We kennen het allemaal, iedereen maakt namelijk wel wat stomme beslissingen in zijn/haar leven & het is onmogelijk om geen negatieve karma ervaringen te gaan ervaren. & zelfs als dat mogelijk was, zou je dat niet moeten willen, aangezien je dan namelijk niet bepaald veel diepgang zal hebben...
Karma is iets wat er linksom of rechtsom wel komt, of je het nu ziet aan komen of niet, of je het denkt te verdienen of niet, karma komt vanuit het universum. Daar kan je het voor je zien als het volgende:
Iedere actie heeft zijn prijs, iedere daad heeft zijn straf. Dit kan op alle schalen en door alle tijden heen gaan, maar eigenlijk alles wat je doet (goed & slecht) heeft een gevolg waar je niet altijd de controle over hebt. De prijs is namelijk bij geen een persoon volledig bekend, maar zo ongeveer geschreven in de ''gedragscode'' van het universum.



Directe ''karma'' dit zie ik als het volgende: Het heeft te maken met hoe veel ik werk, hoe veel tijd en energie ik in mijzelf en mijn ontwikkeling stop, hoe harder ik namelijk werk en hoe meer ik buiten mijn comfort zone zit, hoe meer resultaten en kansen ik voorbij zie komen in mijn leven.
Tegelijkertijd merk ik aan mijzelf dat als ik niet zo hard werk en mij laat afleiden door alle verleidingen van deze wereld, dat mijn resultaten weg sijpelen en eventuele kansen soms verdwijnen.
Dit kan zijn dat ik geen contact meer weet te krijgen met personen, met wie ik eerder wel contact had, of dat samenwerkingen niet meer doorgaan. & natuurlijk alles ertussenin.

Directe karma is vooral afhankelijk van jouw eigen gedachtegangen op onbewust niveau, of je denkt er hard genoeg voor te werken, of je het wel verdient, maar kan ook enorm beïnvloed worden door eerdere gebeurtenissen vanuit de normale karma. Heb je dat nog niet gehad &/of er nog geen vrede mee gevonden? Dan zal ook directe karma iets zijn wat nog vaak zal voorkomen in je leven.


& sabotage voor later: zelf sabotage: Dit kan zowel goed als slecht zijn, slecht gedrag saboteren is natuurlijk positief & andersom negatief.
Zelf sabotage zit hem vooral in het feit of je denkt er te gaan komen, of jij overtuigd bent van de potentie die je hebt, of je denkt dat er überhaupt wel een mogelijkheid is, dat je krijgt wat je wilt.
Zelf sabotage is enorm moeilijk te onderscheppen, aangezien het altijd gebaseerd is op je onderbewustzijn & dat je meer zal moeten doen dan affirmaties uitspreken om dat aan te passen. Zelf sabotage is tegelijkertijd iets wat je enorm kan meekrijgen uit je omgeving, als jij namelijk het net wat beter doet dan dan de rest van bijvoorbeeld je vrienden of familie en kennissen, dan kan het zomaar zijn dat jij jezelf gaat saboteren om maar wat meer op hun niveau te blijven, ook al weet je dondersgoed dat je jezelf hiermee dwarszit.

Dit zijn dus de 3 typen van zelf straffen/ karma in mijn ogen.

Als ik naar mijzelf kijk, heb ik op de dag van schrijven een klein tegenslagje gehad, ik wilde namelijk een samenwerking aangaan met een pakken producent voor mijn finale van 17 september van de mister international Netherlands verkiezing, echter had ik op Instagram al een story voorbij zien komen van een andere finalist die met een smoking naar buiten ging. Weken lang heb ik contact met ze gezocht en zouden ze contact met mij opnemen & zojuist, op de vrijdagmiddag heb ik helaas medegedeeld gekregen dat ze geen samenwerking aan willen gaan. Ik ben oprecht van mening dat dit een stukje self inflicting karma is, omdat ik afgelopen week minder heb gewerkt, vanwege andere afspraken en pas laat op de dag ben begonnen met de dingen die er écht toe deden.
Tegelijkertijd zeg ik dat nog niet met volle zekerheid, want hoe goed ik mijzelf ook ken en ik mag mededelen dat ik best wel wat meesterschap over mijzelf heb, heb ik nog bij lange na niet alle antwoorden van mijn gedrag en brein, dat is dan ook een levenslange reis, zoals het hoort te zijn.

Tegelijkertijd zie ik de laatste tijd steeds meer de verbanden tussen dingen die gebeuren in mijn leven en wat voor gedrag ik heb vertoond in die tijd, vaak heb ik namelijk een soort momentum gaande, dat ik lang genoeg iets heb gedaan, dat ik af en toe dus even rustiger aan kan doen.
Zodra dat momentum dan ook op is, dan merk ik dat direct, dan gaan er sommige dingen nu eenmaal (makkelijker) mis & dat hoort erbij.

Het enige ''wijze'' wat ik hieruit kan halen & waarvan ik hoop dat jij dat er ook uit haalt, is dat je zelf voor het grootste deel bepaalt of en hoe je ''gestraft'' word voor jouw (niet uitgevoerde) acties.
Het is alleen aan jou om erachter te komen waar dat toeslaat, zodat je kan gaan inzien wat je kan veranderen om dat voor te blijven, alhoewel je never nooit alle ballen tegelijkertijd hoog kan houden natuurlijk.
Stap voor stap & dan kommen we er wel, toch?

Daarom heb ik ook wat tips voor je verzameld om beter om te gaan met jezelf straffen:

  • Erken dat het nodig is, ik snap dat dit raar klinkt, want je wilt juist minder gestraft worden, maar simpelweg het feit dat het gebeurd, is een indicatie dat het ook nodig is. Vogel dus uit waar dat vandaan komt, misschien uit eerdere trauma's, misschien uit ontkenningen of andere oorzaken. Alleen jij kan de vicieuze cirkel doorbreken.
  • Zodra je weet waar die ''self inflicting karma'' zich voordoet, mag je bepalen wat je eraan gaat doen, of je er überhaupt wel wat aan wil en kan doen. Sommige dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn & hoeven niet veranderd te worden, uiteindelijk is karma er namelijk om jou te laten groeien als persoon en je lessen mee te geven, het zou dus eigenlijk juist fout zijn om dat niet te willen.
  • Bouw momentum op, zelfde als dat ik met mijn blogs & podcasts vooruit werk, probeer ik dat ook op het mentale vlak, ik probeer altijd een ''voorraadje'' te hebben waar ik een weekje op kan teren, het liefste natuurlijk langer, zodat ik wat ruimte heb, dat mochten er andere prioriteiten in mijn leven komen voor korte duur, dat ik daar ook mee om kan gaan zonder me direct zorgen te hoeven maken over wat voor gevolgen dat gaat hebben op mijn voortgang.
  • Neem het serieus, maar niet te serieus. Jezelf straffen is vaak zat gerechtvaardigd en nodig om beter gedrag te vertonen, maar je hoeft het niet te overdrijven. Jij hoeft jezelf niet te slopen omdat je een klein dingetje fout deed, zeker als dat al buiten je handen lag toen je ermee in aanraking kwam. Schat de straf en de daad dus op het juiste niveau in.
  • Erken je verleden & werk aan eventuele trauma's. Ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is, want ook ik heb nog wat trauma's die nog niet 100& losgelaten zijn, dat heeft gewoon nog wat tijd nodig, maar wél weet ik dat ik er continu mee aan de bak ben.
    Vaak is weten dat je ermee bezig bent, dat je op het juiste pad zit, al genoeg om die karma te verminderen en soms zelfs te stoppen.
  • Bonus: Maak onderscheid tussen karma en wat jij over jezelf uitroept, ze kunnen allebei enorm op elkaar lijken, maar karma is iets waar je weinig aan kan doen, eigenlijk niets zelfs, terwijl zelf sabotage en jezelf straffen voor 90% tussen je oren zitten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wil je ondersteu nd worden bij het behalen van jouw geluk, om vanuit mentale uitdagingen jouw droomleven te bouwen?

Dan heb ik wat voor jou: Een cursus met alle inzichten, lessen en stappen om je geluk weer te vinden, genaamd: De harde reset. Klik op de link hieronder & ga er vandaag nog mee aan de slag, want deze cursus, die zal jouw leven gegarandeerd veranderen! Klik dan op de link hieronder & laat je gegevens achter, dan ben ik er voor je!  https://dhecbusiness.nl/cursus-de-harde-reset/  Wil je nu meer weten over mij, ga dan naar mijn website:  https://dhecbusiness.nl/  Mijn andere sociale media kanalen: The gram:  https://www.instagram.com/damezjanio/  My face:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100008026066142&ref=bookmarks  Toktok?  https://www.tiktok.com/@damiandh2000  Gotta be a business man:  https://www.linkedin.com/in/damian-hoogendoorn-367489166  Boek mij als spreker:  https://www.athenas.nl/sprekers/damian-hoogendoorn/  & beluister mijn podcast:  https://www.youtube.com/channel/UCgAVNygzVq-GPLH3DK8j84w