Omgaan met kritiek

Doelen, dromen, wensen & alle acties die erbij horen, je zal niet door het leven gaan zonder kritiek te krijgen op hetgeen wat je doet, want wat je ook doet, je kan het nooit goed genoeg doen om iedereen tevreden te stellen, ook al is dat ook niet wat je hoort te doen, je hoort natuurlijk voor jezelf te leven. Vandaag schrijf ik dan ook over wat ik enorm vaak te horen krijg & hoe ik daarmee om ga:


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hoe meer je wilt & doet, hoe groter de kansen zijn dat je misschien zelfs dagelijks kritiek krijgt op hetgeen wat je doet. Gisteren toen ik op werk was vroegen 2 collega's uit naar iets wat ik eerder had gezegd over de quote 500, dat ik daarin wilde komen te staan & op plaats 1 uit ging komen. Echter waren ze direct beperkt in hoe ze dit zagen, de toekomst die ik voor mij zag koppelden zij namelijk direct aan de financiële situatie waar ik nu in zit, ze benadrukten de bedragen om wat dat gaat, tonnen per week namelijk & gaven aan dat ze dachten dat dat niet kon. Dit is iets heel recents & ik hecht er tegenwoordig niet veel waarde meer aan, aangezien mijn eigen oordeel het belangrijkste is geworden voor mij. Maar dat is niet altijd zo geweest. Jaren lang zocht ik namelijk de goedkeuring van anderen en wist ik niet hoe ik om kon gaan met de kritiek, grotendeels omdat ik gefocust was op anderen & niet op mijzelf. Oké, er zit een verschil tussen kritiek en opbouwende kritiek, tegenwoordig krijg ik meer opbouwende kritiek dan alleen kritiek, maar alsnog hecht ik er weinig waarde aan. Een ander voorbeeld is mijn eigen bedrijf, mensen die niet geloven in wat ik doe, in waar ik voor sta, hoe jong ik ben & dan doe wat ik doe. Mensen zijn continu bevooroordeeld over mij & dat is oké. Ook al is het niet comfortabel & zie ik dit liever anders, is dat nu eenmaal de prijs van jong te staan waar ik nu sta. Maar los van mijn eigen bedrijf is het ook met modellenwerk zo, ook daar heb ik vaak genoeg via via te horen gekregen dat mensen dachten dat ik geen model kon zijn, of met het acteren. Veel dingen die ik doe worden niet op waarde erkend door anderen, nu is het te simpel om te schrijven dat ze niet capabel zijn om het te begrijpen, echter voelt het af en toe wel zo. Hoe meer diepgang iemand heeft, hoe meer sh*t iemand heeft meegemaakt, hoe meer iemand ook daadwerkelijk achter mij staat, omdat ze dan de prijs & reis herkennen.

18 jaar lang heb ik gedacht dat ik niet goed genoeg was, dag na dag weer, oké, ik voelde mij niet positief gestimuleerd om dit anders te ervaren, echter was ik er ook niet bewust van. Vaak verbind je dat soort inzichten met acties later pas & dat is oké en zelfs hoe het hoort te zijn. In die 18 jaar heb ik heel veel waarde gehecht aan de meningen van anderen en was ik echt een volger, ik was een nobody en stond niet voor mijzelf in. Tegenwoordig heb ik sterke opinies over alles & weet ik mijn mening te onderbouwen.


Bijna iedereen die ik ken, staat niet dichtbij en komt niet dichtbij te staan. Zelfde als een ieder ander ben ik een ui, met iedere laag dieper weer meer kwetsbaarheid & eerlijkheid.
Mijn binnenste laag ziet bijna niemand, dit is een laag die ik zelf vaak zat zie & een die ik heel graag wil kunnen delen met iemand. Van tijd tot tijd ervaar ik zoiets, iemand die direct doorprikt naar die binnenste laag, niet om me te kwetsen, maar gewoon omdat het een soort kan, ik weet ook niet zo goed hoe ik dan kan omschrijven anders dan dat het gebeurt bij sommige personen. It just is.

Daarbuiten zit de laag naar mijn moeder, enorm eerlijk, maar nog steeds wat terughoudend, bewust van het gedrag & wetende wat wel en niet gedeeld kan worden.
De laag daarna is voor mijn vader & broer, eerlijk, kwetsbaar, maar wel al wat gehard, mannen onderling zijn van nature al minder snel zacht & dit is ook binnen de relatie met mijn pa & broer zo.
Daarbuiten komen vrienden & coachees die ik lang help, die staan dichtbij, maar toch al wel op gepaste afstand. Het zijn mensen waar ik bewust aanwezig ben en op let op wat ik doe & zeg, aangezien ik ze op een andere manier vertrouw & vaak ''boven ze sta''. Van de vriendschappen die ik zover heb gehad bracht ik het meeste op tafel & dat zorgt voor ongelijkheid, niet zoals het hoort, maar zoals het was. Dit ondergaat momenteel dan ook veranderingen.
Kennissen dan, vrienden van vrienden of van mijn familie, daar ben ik wel nog meer mijzelf, maar ook niet dermate op mijn gemak.

Daarbuiten zit er een laag die ik toon aan de media, ook deze blog valt daaronder. Transparantie naar de kern, maar wel met een behoorlijke harding en vaak emotionele afwezigheid of een bewuste inzet van de emoties, aangezien er een ''professionaliteit'' bij hoort.

Daarbuiten de rest, mensen die ik niet ken, van de conducteur in de trein tot de pizzakoerier. Mensen die ik waardeer voor hun inzet, maar niet in mijn leven zou willen.


Hierboven schreef ik over mijn lagen, om je uit te leggen aan welke lagen ik waarde hecht, bij welke mensen ik kritiek tolereer & hier ook waarde aan verbindt.

Mijn diepste laag is eigenlijk kritiek vrij, dit is wie ik ben in mijn kern & dat is oké. De laag daarbuiten, van mijn moeder, daar zit heel veel waarde gekoppeld aan de opinie. Vaak heeft mijn moeder ook nog gelijk, dus dat helpt wel XD. Maar los van juist of onjuist, staat ze enorm dicht bij me & neem ik haar oordeel altijd in overweging, als ik daarnaar vraag, maar ook als ze die gewoon even als een bommetje geeft, wat gelukkig steeds minder gebeurd, aangezien het minder nodig is.

Mijn vader en broer staan natuurlijk dicht bij me, maar ik laat me niet zo beïnvloeden door hun mening, vaak omdat ze niet helemaal geloven in wat ik doe en waar ik voor sta. Dat ze allebei heel anders zijn, dat staat vast, ik erken hun mening, maar ben wel al enorm selectief naar wat ik luister. Heel simpel: helpt dit me? Zo ja, dan luister ik ernaar, zo niet, dan niet.

Mijn vriendenkring & dicht bijstaande coachees kunnen me nog wel eens tips geven & dit neem ik ook zeker mee, maar wel al op afstand, ik luister ernaar, maar ben daar heel erg objectief, alles gaat daar door het hoofd & is selectief.
Alles wat daarbuiten valt, is voor mij ''waardeloos'', althans, van de mensen die mij kritiek leveren. Zeker als het alleen kritiek is wat ik ontvang van die persoon.

Om te komen waar ik wil komen, is het belangrijk dat ik gefocust ben, daarom ben ik zo ontzettend selectief in het luisteren naar de opinie van anderen, omdat iedere mening weer extra lading is & mijn oordeel kan beïnvloeden.

Hoe ik omga met kritiek is eigenlijk zojuist al verteld: Waardeer wat je helpt & zet om wat je niet helpt. Ik ben van mening dat alles omgezet kan worden in iets positiefs, als mensen niet in me geloven, motiveert mij dat meer om ze te bewijzen dat ik het wél heb behaald. Mensen die al wél in mij geloven, sta ik toe om dat te geven & dan laat ik ze ook weten dat ik het waardeer. Kijk, linksom of rechtsom krijgt iedereen kritiek in zijn/haar leven, dat kan gewoon niet anders. Niemand is jou, dus niemand zal jou volledig zo zien & kennen als jij dat bij jezelf doet. Terwijl dat wél nodig is om een eerlijk oordeel te vellen over je toekomst. Maar er is 1 uitzondering: Een mentor, mensen die hebben meegemaakt wat jij hebt meegemaakt & een behoorlijk soortgelijke reis hebben afgelegd, weten vaak wat voor fouten zij hebben gemaakt & willen jou behoeden van dat soort fouten te maken. Je weet het vanzelf wel of iemand daadwerkelijk een gelijke reis heeft afgelegd en of hij/zij jou verder kan brengen, als het niet goed voelt, dan is het het sowieso niet. Maar zegt je onderbuik gevoel dat de kritiek gebaseerd is op de juiste feiten, dan is het handig om te luisteren.


Iedereen die jou wil zien slagen, zal je linksom of rechtsom steunen, ze hoeven niet persé in je te geloven, maar zullen je op zijn minst opbouwende kritiek leveren, iets waar je dus wat aan hebt, in plaats van je dromen en doelen de grond in te drukken.


De kern? Wees dankbaar voor de steun & laat de kritiek los of zet het om, zeker als het je niet verder brengt.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wil je ondersteu nd worden om vanuit een depressie, angsten, burn-out en/of suïcidaliteit jouw geluk weer te vinden? Of wil jij meer leren over jezelf & dat zelfmeesterschap aangaan?

Dan heb ik wat voor jou: Een cursus met alle inzichten, lessen en stappen om je geluk weer te vinden, genaamd: De harde reset. Klik op de link hieronder & ga er vandaag nog mee aan de slag, want deze cursus, die zal jouw leven gegarandeerd veranderen! Klik dan op de link hieronder & laat je gegevens achter, dan ben ik er voor je!  https://dhecbusiness.nl/cursus-de-harde-reset/  Wil je nu meer weten over mij, ga dan naar mijn website:  https://dhecbusiness.nl/  Mijn andere sociale media kanalen: The gram:  https://www.instagram.com/damezjanio/  My face:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100008026066142&ref=bookmarks  Toktok?  https://www.tiktok.com/@damiandh2000/  Gotta be a business man:    https://www.linkedin.com/in/damian-hoogendoorn-367489166

 Boek mij als spreker:  https://www.athenas.nl/sprekers/damian-hoogendoorn/  & beluister mijn podcast:  https://www.youtube.com/channel/UCgAVNygzVq-GPLH3DK8j84w